bertiebo.punt.nl
Abonneren
Abonneer je nu voor nieuwe artikelen op deze website!
Laatste reacties

 

Tien laatste boeken
Zusje - Camilla Lackberg
 
Tien laatste films
In a better world
Black Butterflies
True Grit
Harry Potter (de laatste)
 
ATC's ruilen? Klik
 
Links (nou ja rechts)
 
 
 
Mijn album vind je
 hier:  KLIK
 
CURRENT MOON
 
Punten Woensdagvraagje:
 
Nanos: 1
Margreet: 1
Marijke: 3
Jet: 1
Jolande: 3
Albertine: 2
Loet: 1
Marga: 1
Lianne: 3
Yvette: 1
Kitty: 2
Henk: 3
Karin: 1
Martin: 1
 
Winnaar ronde 1: Henk
Winnaar ronde 2: ?
 
 
 
 
Punten (Zelf)portret
Henk: 7
Martine: 7
Lianne: 6
Jolande: 6
Marijke: 6
Els: 4
Albertine: 4
Nanos: 3
Gré: 3
Jeanne H. : 2
Martin: 1
Karin: 1
Michelle: 1
Peter: 1
 
Punten Mond
Yvette: 9
Albertine: 2
Jet: 2
Jeanne H.: 2
Lianne: 2
Martin: 1
Henk: 2
Els: 1
Jolanda E.: 1
Jeanne L.: 1
Kitty: 1
Marijke: 1
Hetty: 1
Martine: 1
Margreet: 1
Diana: 1
Marga: 1
 
Kleintje Crypto:
Martin: 3
Jet: 1
Martine: 1
Henk: 3
Rina: 3
Jolande: 3
Lianne: 3
Marijke : 3
Bertie: 3
Gré: 3
Kitty: 1
Albertine: 3
Margreet: 1
Els: 1
Nanos: 1
 
Winnaar ronde 1: Marijke
Winnaar ronde 2: ?
 
 
 
 
   
Oeroeg
Leuk toch, die cadeautjes van de bibliotheek. Niet allemaal, (Twee vrouwen van Harry Mulisch wilde ik niet cadeau krijgen!), maar dit boekje wel.  
Ik heb hier al eens eerder verteld dat mijn start met Hella Haasse niet goed is geweest. Dat kwam o.a. door de kennismaking met Oeroeg. Maar dat is 45 jaar geleden en inmiddels vind ik Hella Haasse een groot schrijfster. Toch had ik Oeroeg nog steeds niet gelezen. Nu wel en ik vond het een prachtige geschiedenis. Ook letterlijk geschiedenis. Het verhaal van de inlandse jongen Oeroeg, zijn vriendschap met de ik-figuur en het treurig makende einde van deze vriendschap.
Daarbij de prachtige beschrijving van de natuur in dat land. Ik kon het echt voor me zien. Het is gek, ik heb helemaal geen banden met Indonesië,  mijn familie is er voor zover ik weet niet geweest. Toch weet ik er best veel van. De sfeer, de woorden... het heeft allemaal veel invloed gehad. Het is allemaal bekend. Overigens is het boekje nog steeds gratis te verkrijgen in de bibliotheek. Je zou niet slim zijn als je het liet liggen...
p.s. Nelleke Noordervliet sprak die avond in de bibliotheek heel mooi over Oeroeg. En ook over haar eigen nieuwste boek. Ik had haar graag willen vragen hoe het kwam dat zij over die afgeserveerde oudere vrouwen sprak, maar dat was op die avond ver buiten de orde. Dus ik deed het niet en daar heb ik nu wel een beetje spijt van.

Reacties

Wieneke op 02-11-2009 14:47
Ik heb het dit weekend gelezen en het is nog steeds net zo mooi als ik het vond toen ik Oeroeg lang geleden op mijn eindexamenleeslijst had staan. Hella S. Haasse heeft een schitterend taalgebruik en kan gewoon écht vertellen. Zodanig dat ik het - net als jij - ook ervaar alsof ik in dat voormalig Ned. Indië ben geweest. Dat is niet zo, maar uit de beschrijvingen lijkt het zo. Het voelt gewoon vertrouwd. Mooi dat we het kregen, he?
Lara op 02-11-2009 20:54
Nog nooit heb ik iets van haar gelezen en nu ik jouw log en Wienekes reactie lees, heb ik daar dan weer bijna spijt van... Toch eens uitproberen dus.
nanos op 02-11-2009 22:25
Het is heel lang geleden dat ik Oeroeg heb gelezen. Ik moet het nodig weer eens doen. Ik heb keus genoeg, want ik kreeg het nu bij de bieb en heb het zeker nog minstens twee keer in huis. Ze zijn in elk geval alle drie even mooi.
Commentaar
Jouw naam/bijnaam
Website url
E-mail
Je Punt profiel
Hou mij op de hoogte
Ik wil op de hoogte gehouden worden
Dit is een verplicht veld
Domeinregistratie en hosting via mijndomein.nl